Koninginnesoep

Dit recept kwam ik tegen op de website van Laura’s bakery en omdat ze er zo ontzettend smakelijk uitzagen wilde ik graag een suikerarme versie uitproberen. En dat is naar mijn mening goed geslaagd. Voor zoetstof gebruikte Sukrin Icing omdat ik de smaak veel beter vind...

Zalmburgertjes

Deze zalmburgertjes kun je op heel veel manieren eten. Je kunt ze eten als tussendoortje of als hapje bij een feestelijke gelegenheid. Je zou ze ook op een (volkoren) wrap kunnen eten voor de lunch of door een salade heen. Daarnaast kun je ook grotere burgers maken en...

Ovenschotel met pompoen

Een lekkere ovenschotel voor in de herfst met pompoen. Wanneer je niet zo veel tijd hebt om te koken, zou je voorgesneden blokjes pompoen kunnen kiezen in plaats van een hele pompoen. Dit gerecht is voor 4 tot 6 personen, afhankelijk van de portie die je op kunt en de...

Dinerrecepten

Deze pagina staat vol met  recepten voor eiwitrijke warme maaltijden.  Bedacht of aangepast voor mensen die een maagverkleining hebben ondergaan, zoals de gastric bypass of gastric sleeve operatie. Er is rekening gehouden met de klachten die rondom deze maaltijd kunnen ontstaan. Zo zijn de maaltijden eiwitrijk, lager in  (snelle)koolhydraten en licht verteerbaar. Ook is er rekening gehouden met vegetariërs en staan er vegetarische gerechten of variatiemogelijkheiden om eiwitrijke vegetarisch gerechten te bereiden.

De warme maaltijd is een van de meest belangrijke maaltijden van de dag. Dit omdat deze maaltijd in verhouding door het stukje vlees, vis, kip of vleesvervanger de meeste eiwitten bevat.

Helaas is het een van de maaltijden die vaak de meeste klachten met zich mee brengt.

Er is met deze maaltijd gelet op voldoende eiwitten maar ook op producten die vaak gemakkelijker worden verdragen. Al blijft dit natuurlijk heel persoonlijk.

De recepten bevatten vaak alternatieven voor nog meer variatie mogelijkheden. Ook staat er bij sommige recepten het bewaaradvies voor als je het niet in één keer op krijgt of voor meerdere dagen wilt koken.

Lees hier de extra toelichting over de gekozen portie groottes en voedingswaarde.

Nog ideeën of suggesties? Laat het mij weten!

Zalmburgertjes

Zalmburgertjes

Deze zalmburgertjes kun je op heel veel manieren eten. Je kunt ze eten als tussendoortje of als hapje bij een feestelijke gelegenheid. Je zou ze ook op een (volkoren) wrap kunnen eten voor de lunch of door een salade heen. Daarnaast kun je ook grotere burgers maken en...

Lees meer
Ovenschotel met pompoen

Ovenschotel met pompoen

Een lekkere ovenschotel voor in de herfst met pompoen. Wanneer je niet zo veel tijd hebt om te koken, zou je voorgesneden blokjes pompoen kunnen kiezen in plaats van een hele pompoen. Dit gerecht is voor 4 tot 6 personen, afhankelijk van de portie die je op kunt en de...

Lees meer
Goulashsoep

Goulashsoep

Een lekkere maaltijdsoep voor regenachtige en koude dagen. Omdat deze soep zo goed gevuld is, bevat het voldoende eiwitten om een lunch of diner te vervangen. Wanneer je rundvlees niet goed kunt verdragen zou je kunnen kiezen voor kip in plaats  van de...

Lees meer
Kip kebab met bulgur

Kip kebab met bulgur

DIt zomerse gerecht is gemakkelijk te bereiden en heel smaakvol. Op een zonnige dag zou je de kipkebab kunnen bereiden op de barbecue in plaats van de grillpan. Ben je geen fan van munt, dan zou je kunnen kiezen voor koriander of peterselie.  Ingredienten Voor 4...

Lees meer
Zomerse wraps met zalm en avocado

Zomerse wraps met zalm en avocado

Het klinkt misschien als veel werk: je wraps zelf maken. Maar dat valt reuze mee! En er zitten grote voordelen aan: deze wraps bevatten meer vezels en meer eiwit. Je kunt natuurlijk altijd kiezen voor de kant en klare volkoren wraps of de bieten-, wortelwraps. Dit...

Lees meer
Zwarte bonen burger

Zwarte bonen burger

Een van mijn goede voornemens is om minder vlees te eten. Nu is dat na een maagverkleining een minder gemakkelijke optie. Je wilt voldoende eiwitten binnen krijgen en vlees, vis en kip is nu eenmaal een zeer eiwitrijke keuze. Toen ik dit recept van Yellowlemontreeblog...

Lees meer
Vispotje met kabeljauw

Vispotje met kabeljauw

Witvis is eiwitrijk en licht verteerbaar. Dit maakt kabeljauw een prettig ingrediënt om te kiezen na een maagverkleiningsoperatie. De combinatie van de kruiden en zure room geven dit gerecht weer een bijzonder lekkere smaak.Ingredienten Voor 4 personen 4 moten...

Lees meer
Stoofpotje met kip, pompoen en pruim

Stoofpotje met kip, pompoen en pruim

Het wordt steeds kouder en dan krijg ik altijd zin in stoofvlees. Helaas verdraagt niet iedereen stoofvlees meer na een maagverkleining, ook al is het boterzacht. Gelukkig kun je ook erg lekkere stoofgerechten met kip maken, zoals dit gerecht! Het gerecht heeft een...

Lees meer
Kerriesoep met kip en ei

Kerriesoep met kip en ei

Dit gerecht kwam ik tegen op Pinterest van Mindyourfeed. Echt een lekkere smaakcombinatie. Een smaakvol soepje voor als je bijvoorbeeld flink verkouden bent of herstellende van een griepje. Het recept is aangepast, zo heb ik het eiwitrijker gemaakt door kip toe te...

Lees meer
Chili con carne met volkoren tortilla’s

Chili con carne met volkoren tortilla’s

Dit gerecht is echt in alle seizoenen lekker. Met warm weer of als winterkost. Het gerecht bevat veel eiwitten door het gehakt en de kapucijners. Daarnaast is het geheel ook vezelrijk door de volkorenwraps en kapucijners! Last van obstipatie? Dan is dit zeker een...

Lees meer
Quiche met venkel en kipgehakt

Quiche met venkel en kipgehakt

Zowel bladerdeeg als kant-en-klaar hartige taartdeeg bevatten veel vetten, snelle koolhydraten en weinig vezels. Een quiche met een bodem van zoete aardappel is daarom een welkome afwisseling. Zowel de hüttenkäse, eieren, kip en Parmezaanse kaas zorgen ervoor dat dit...

Lees meer
Shakshuka

Shakshuka

Via Instagram kreeg ik de vraag of ik ook eenpansgerechten zou willen plaatsen. Een erg goed verzoek! Dit zal ik zeker vaker gaan doen. Dit gerecht is echt onwijs lekker en daarnaast licht verteerbaar en eiwitrijk. Wil je graag wat meer vezels binnen krijgen? Of kun...

Lees meer
Ovenschotel met spitskool

Ovenschotel met spitskool

Echt ontzettend leuk! Sybille Heynens deelde een recept met mij wat zij zelf erg lekker vond en prettig en licht viel.  Nog een extra pluspunt: dit gerecht viel ook bij haar visite in de smaak!  Heb jij ook een gerecht wat een favoriet is geworden sinds je...

Lees meer
Spaghetti met zalm en spinazie

Spaghetti met zalm en spinazie

Floor van der Steen is psychiatrisch verpleegkundige van beroep en coacht naast haar baan mensen die een maagverkleining hebben ondergaan. Recent kreeg ik de vraag van Floor of ik enkele recepten kan leveren voor haar nieuwe e-book. Dat heb ik met veel plezier gedaan....

Lees meer
Maissoep met gerookte kipfilet

Maissoep met gerookte kipfilet

Met soep kun je zo veel variëren. Nu denk je misschien, soep met mais? Wordt dat niet zoet en weeïg? Dat gebeurt zeker niet door de kruiden die zijn toegevoegd. Dit recept van 'Francesca kookt'  is erg lekker en smaakvol. Het kan zijn dat je meer dan 6 porties uit...

Lees meer
Kipgehaktballetjes met pesto en courgettespaghetti

Kipgehaktballetjes met pesto en courgettespaghetti

Er gaat niets boven vers gemaakte, klassieke pesto. In combinatie met de kipgehaktballetjes en courgettespaghetti is dit een lichtverteerbare en smaakvolle maaltijd. Kippenvlees wordt vaak beter verdragen dan rundvlees na een maagverkleining. Wanneer gehakt of ander...

Lees meer
Hartige taart met kipgehakt en pompoen

Hartige taart met kipgehakt en pompoen

Filodeeg is een gezonder alternatief voor bladerdeeg of hartige taartdeeg. Filodeeg wordt bereid zonder (room)boter of plantaardige olie, in tegenstelling tot de andere deegwaren, waardoor het veel lager is in calorieën. Daarnaast is het filodeeg dunner waardoor het...

Lees meer
Pompoen wortelsoep

Pompoen wortelsoep

Dit kruidige soepje is het hele jaar door lekker maar extra feestelijk met Koningsdag door zijn oranje kleur. Door de kabeljauw is dit een eiwitrijke soep. De garam masala geven de soep echt een lekkere smaak en ook licht pittig. Heb jij sinds operatie moeite met...

Lees meer
Notengehakt

Notengehakt

Mijn oma maakte toen ik klein was zelf vleesvervangers, genaamd kaasgehakt en notengehakt. Nu vind ik persoonlijk alles lekker wat uit mijn oma’s keuken komt, zij kan een gewone maaltijd van snijbonen, aardappelen en een gehaktballetje tot een feestmaal maken. Het...

Lees meer
Kaasgehakt

Kaasgehakt

Mijn oma maakte toen ik klein was zelf vleesvervangers, genaamd kaasgehakt en notengehakt. Nu vind ik persoonlijk alles lekker wat uit mijn oma’s keuken komt, zij kan een gewone maaltijd van snijbonen, aardappelen en een gehaktballetje tot een feestmaal maken. Het...

Lees meer
Spitskool met kipgehakt

Spitskool met kipgehakt

Op Pinterest kwam ik het recept tegen van cuisinevansabine.nl. Wat een leuk en lekker recept! En zoals zij al op haar site vermeldt: erg eiwitrijk. Daarnaast vind ik dit echt een gerecht dat je snel kunt bereiden. Ik koos voor voorgesneden spitkool en sperzieboontjes...

Lees meer
Thaise kokossoep met garnalen

Thaise kokossoep met garnalen

Dit is misschien niet het meest eiwitrijke soepje maar wel ontzettend lekker. Een afgeleide versie van de Thaise kokossoep van allerhande. Gemakkelijk te bereiden, er komt geen staafmixer aan te pas en hoeft geen uren op te staan. Ik zou je willen adviseren om bij een...

Lees meer
Zalm met zeekraal

Zalm met zeekraal

Bibian Visser: schrijfster van de twee boeken: 'Een maagverkleining en dan?' en 'Dagboek van mijn maagverkleiningstraject' .  Alletwee de boeken zou ik van harte aanraden aan ieder persoon die een maagverkleiningsoperatie overweegt.  Recent heb ik een kop koffie met...

Lees meer
Curacaos stoofvlees

Curacaos stoofvlees

Na mijn interview met obesitas chirurg Yair Acherman, vroeg ik hem wat zijn ‘signature dish’ is. Hij vertelde dat dit recept tot een van zijn favoriete gerechten behoort. Yair is zelf afkomstig van Curaçao en maakt dit gerecht graag voor zijn gezin. En dat is heel...

Lees meer
Vegetarische groentelasagne

Vegetarische groentelasagne

Een vegetarische groentelasagne zonder lasagnebladen. Ideaal als pasta niet prettig valt na een maagverkleiningsoperatie of als je koolhydraatarm wilt eten. Ik ben zelf dol op de Italiaanse keuken en vind deze lasagne erg lekker. Heb jij of een van je tafelgenoten...

Lees meer
Gehaktbrood

Gehaktbrood

Wanneer een stukje rundvlees, zoals biefstuk, rosbief en stoofvlees niet prettig valt na een maagverkleining dan is gehakt een goede optie om te proberen. Omdat het vlees al gemalen is, heeft het een minder vaste structuur en is het hierdoor gemakkelijker te verteren....

Lees meer
Rode linzensoep met kip

Rode linzensoep met kip

Een goedgevulde maaltijdsoep van rode linzen en kippendijen. Gemakkelijk te bereiden en vult ook erg goed. Voor de mensen waarbij het eten en drinken nog moeizaam gaat zou ik aanraden om de soepstengel buiten beschouwing te laten. Voor wie meerdere jaren geleden is...

Lees meer
Tempeh ketjap salade

Tempeh ketjap salade

Deze vegan salade is echt een welkome afwisseling ten opzichte van een standaard cracker met kaas! Pittig, knapperig en… een lust voor het oog. Tempeh ketjap is een goede manier om een salade eiwitrijk te maken. Het is kant en klaar te verkrijgen en gemakkelijk te...

Lees meer
Quinoasalade met tonijn en bietjes

Quinoasalade met tonijn en bietjes

Oké, heel eerlijk: dit was voor mij de eerste keer dat ik quinoa heb gegeten! Er hing voor mij altijd een beetje te ‘healthy’ label aan. Maar nu zag ik een recept staan met quinoa in de Boodschappen en dit heeft me toch overgehaald een keer te proberen. Ik vond het...

Lees meer
Hollandse tomatensoep met gehaktballetjes

Hollandse tomatensoep met gehaktballetjes

Een simpele maar erg lekkere tomatensoep. Door de gehaktballetjes is de soep eiwitrijker. Soep uit blik bevat helaas weinig eiwitten en minder groente. Daarnaast zitten er allerlei onnodige toevoegingen in zoals suiker en te veel zout. Je kunt deze soep ook eten in de...

Lees meer
Pindasoep

Pindasoep

Zin in een hartverwarmend soepje? Dat is deze pindasoep zeker! Je kunt hem net zo pittig (of juist niet zo pittig) maken als je zelf wilt. Door de kip en de pinda’s is deze soep ook nog eens eiwitrijk. Deel je de soep met 6 personen, dan bevat 1 kom soep ongeveer 25...

Lees meer
Gevulde aubergine

Gevulde aubergine

Aubergine is echt een lekkere en veelzijdige groente. In dit mediterraanse gerecht komt de zachte smaak van de aubergine echt goed naar voren Heb je minder trek vandaag? Of valt het eten sinds operatie erg zwaar? Eet dan alleen de zachte vulling op en laat de schil...

Lees meer
Bietjesstampot met vegaburger

Bietjesstampot met vegaburger

Een avondje vegetarisch, dat is voor de meeste mensen geen uitzondering meer. Toch is het een uitdaging om de juiste vleesvervanger te vinden. Veel vleesvervangers zijn namelijk (te) laag in eiwitten. Dit geldt helaas soms ook voor de producten waarop staat:...

Lees meer
Frisse salade met makreel

Frisse salade met makreel

Deze frisse makreelsalade is gemakkelijk te bereiden en heeft een lekkere bite door de appel en pompoenpitten. Makreel is een bron van gezonde vetten zoals omega 3-vetzuren, vitamine D en ook eiwitten. De salade is gemakkelijk mee te nemen. Misschien dat je de makreel...

Lees meer
Kippensoep met omeletreepjes

Kippensoep met omeletreepjes

Kippensoep geeft mij altijd een opkikker. Zeker als ik niet helemaal fit ben. Deze kippensoep is gemakkelijk te bereiden en binnen 45 minuten heb je deze soep op tafel staan met net een andere twist.Ingredienten Voor 4 personen 200 gram kipfilet 2 kippenbouillontablet...

Lees meer
Basisrecept vleesbouillon

Basisrecept vleesbouillon

Met dit basisrecept verkrijg je een eiwitrijke bouillon. Een kop soep van 250 ml bevat +/- 20 gram eiwit. Dit komt door het rundvlees waar de bouillon van wordt getrokken. Van deze bouillon kun je gemakkelijk een groentesoep maken door aan de bouillon: soepgroente,...

Lees meer
Kabeljauwfilet met notenkorst en wortelpappardelle

Kabeljauwfilet met notenkorst en wortelpappardelle

Witvis is erg eiwitrijk en valt vaak goed na een bariatrische operatie. Over pasta hoor ik met regelmaat dat het minder prettig valt. Daarnaast is het een nadeel van pastagerechten dat ze vaak minder eiwitten en minder groente bevatten. Met dit recept krijg je meer...

Lees meer
Quiche met kwarkdeeg, pompoen en spinazie

Quiche met kwarkdeeg, pompoen en spinazie

Deze quich is erg eiwitrijk! Bij het eten van 1/8 deel, krijg je al 26 gram eiwitten binnen maar misschien lukt het jou wel om 1/6 op te krijgen. Het hoge gehalte aan eiwitten is te danken aan zowel de vulling als het deeg. De vulling bevat meerdere bronnen van eiwit:...

Lees meer
Aspergesoep

Aspergesoep

Ook dol op asperges? Soep eet gemakkelijk weg en door de zalm krijg je voldoende eiwitten binnen. NIet zo'n fan van zalm, voeg dan hamblokjes en een gekookt ei in stukjes toe voor een traditionele aspergesoep met voldende eiwitten. Heb je niet voldoende tijd om...

Lees meer
Kippendijen met citrus en venkel

Kippendijen met citrus en venkel

Kippendijen zijn zachtere stukken kippenvlees dan een kipfilet. Kippendijen zijn daarom een goede keuze. Door de kip in het sap van de citrusvruchten te marineren wordt het vlees nog zachter. Ik kwam dit reccept van Nigella Lawson tegen. Een fris gerecht door de...

Lees meer

Neem contact op

Vragen en of opmerkingen? Heb je een gerecht dat je graag weer eens zou willen eten, maar is het nog niet geschikt voor jouw fase van het WLS-traject? Laat het weten door een berichtje te sturen!